Gallo to jeden z najstarszych włoskich producentów ryżu, którego historia zaczyna się w Genui w 1856 roku, kiedy to pierwszy zakład produkcyjny zajmował się importowanym ryżem. W tym samym czasie w Argentynie otwarto kolejną fabrykę, aby zaspokoić potrzeby rynku południowoamerykańskiego.
Osiągnięty sukces i rosnące doświadczenie w branży sprawiły, że firma skupiła się na włoskich uprawach i w ten sposób genueński zakład przeniósł się w 1926 roku do Robbio Lomellina, serca Pavese, jednego z najbardziej znanych obszarów ryżowych.
Logo marki - kogut powstało w latach czterdziestych XX wieku, ponieważ w Argentynie analfabetyzm był nadal szeroko rozpowszechniony i różne odmiany ryżu były rozpoznawane na podstawie zdjęć zwierząt. Żyrafa, tygrys, orzeł, słoń i kogut wyróżniały się na workach z ryżem. W krótkim czasie kogut, który zidentyfikował najlepszą odmianę, stał się symbolem samej firmy i synonimem doskonałości jej produktów. Firma wprowadziła opakowanie kartonowe do sprzedaży detalicznej.
Misją Riso Gallo już od 6 pokoleń jest uszczęśliwianie ludzi pysznym smakiem ryżu i rozpowszechnianie kultury ryżu i risotto na całym świecie poprzez ciągłe innowacje, które dostosowują ją do potrzeb współczesnego konsumenta, tworząc wysokiej jakości, oryginalne, smaczne oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu produkty z najcenniejszych odmian ryżu.
Riso Basmati Gallo ma certyfikat Sustainable Rice Platform, który gwarantuje uprawę ryżu zgodnie ze standardem dla zrównoważonej uprawy ryżu, aby chronić przyrodę i pomagać rolnikom. Basmati w języku hindi oznacza „królową zapachów”; niepowtarzalny aromat drzewa sandałowego jest w rzeczywistości charakterystyczną cechą tej odmiany, która spośród aromatycznych ryżów jest dziś najbardziej znana na świecie. Gallo gwarantuje autentyczność ryżu wybierając najbardziej renomowane odmiany klasyfikowane jako autentyczne „Basmati” oraz lokalność - prawdziwe Basmati rozwija swój aromat, rosnąc tylko w określonych regionach Indii i Pakistanu. Właśnie tutaj, na zboczach Himalajów, Riso Gallo wybiera najbardziej pachnące ziarna, które stają się Basmati Gallo. Gallo stosuje ekologiczne opakowanie o niskim wpływie na środowisko, z tworzywa sztucznego nadającego się do recyklingu i tektury z certyfikatem FSC. Dzięki swoim właściwościom - zdolności stożkowatych ziaren do doskonałego oddzielania się od siebie, ziarna się nie sklejają, ryż basmati jest idealny zarówno do sałatek jak i do lekkich ciepłych dań.
Czas gotowania : 12 minut
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.