Znane było mistrzostwo mediolańskich piekarzy. Jednym z nich był Paolo Biffi, który w 1852 roku otworzył swoją „Offelleria Biffi” na Corso Magenta, szybko stając się punktem odniesienia nie tylko dla mediolańczyków, ale także dla smakoszy podróżników z całych Włoch. Przypisuje się mu oryginalną recepturę Modern Panettone. W 1866 roku, Paolo Biffi został mianowany Confettiere Jego Królewskiej Mości,a w następnym roku w samym sercu miasta otworzył pierwszą „Gran Caffè Biffi” - elegancką kawiarnię-restaurację, która szybko stała się jednym z symboli Mediolanu, symbolem jakości i wyrafinowania na przełomie wieków.
W latach 90-tych powstała Linia Biffi Dolce, linia, która ma swoje korzenie w tradycji Paolo Biffi, aby przenieść ją do współczesnego świata. Kawa, Panettone i Praliny to pierwsze produkty linii.
W 2000 roku firma otworzyła się na ewolucję rynku w kierunku nowych, trwałych i świeżych produktów, zaczynając od pesto, a później rozszerzając o sosy. Koncepcja rzemiosła, na której opiera się cała produkcja Biffi, wyraża się w tworzeniu szerokiej linii produktów świeżych.