Farchioni rozpoczęła swoją działalność rolniczą w pobliżu Spoleto w Umbrii z pasji, poszukiwań i poświęcenia podążając naturalną ścieżką tradycji. Chęć doskonalenia się i znaczenie relacji ze środowiskiem stworzyły historię, na którą składa się praca i ludzie. Dziś wartości są takie same jak kiedyś, przeszłość spotkała się z teraźniejszością, tradycja i innowacja połączyły się, aby zapewnić doskonałą jakość.
Łańcuch dostaw jest stale kontrolowany. Farchioni zawsze przykładała dużą wagę do każdego etapu produkcji:
- wybór - dbałość o dobór surowców w najlepszych obszarach produkcyjnych, z różnorodnością włoskich drzew oliwnych to niezrównane bogactwo z ponad 500 odmianami
- proces produkcji, ekstrakcja - oliwki przechodzą w oliwy w trzech fazach: tłoczenia, ugniatania i ekstrakcji, rzemieślnicza tradycja łączy techniki produkcji oleju w kontrolowanym i certyfikowanym systemie, w ten sposób natura przekształca się w jakość, którą można się delektować
- sztuka umiejętnego mieszania to połączenie autentycznych i wyselekcjonowanych składników dzięki pomysłowości i doświadczeniu. Ponieważ smak pochodzi z tradycji i wiedzy.