W filiżance kawy Kimbo jest nie tylko autentyczny smak kawy w stylu neapolitańskim. W Neapolu jest słońce i morze, piękno, kultura. Istnieje tradycja, którą Kimbo przekazuje od trzech pokoleń.
Wydaje się, że neapolitańczycy od samego początku zaadoptowali kawę na swój sposób życia. W północnej Europie kawę od zawsze doceniano za swoje walory energetyczne, w Wenecji była to przede wszystkim moda, w Neapolu kawę pokochał instynkt. Kawa dla Neapolitańczyka to przyjemność sama w sobie.
Kawa w Neapolu od wieków była palona w rodzinie w domach lub na tradycyjnych wózkach, które każdy mógł spotkać podczas spaceru.
Sztuka palenia kawy unika pośpiechu, bo kawa to przyjemność, która wymaga czasu. Tak narodziło się słynne neapolitańskie parzenie kawy.
W latach 60. bracia Rubino wykorzystali szansę, jaką dają nowe techniki pakowania. Dzięki rewolucyjnej puszce próżniowej można było już wszędzie zabrać ze sobą prawdziwą kawę o tradycji neapolitańskiej. W tym celu w 1963 narodziła się Cafè do Brasil S.p.A., dziś Kimbo S.p.A. która wkrótce stała się jedną z najważniejszych europejskich palarni. Ich kawa stała się sławna we Włoszech, a następnie na świecie dzięki marce Kimbo.
Kawa tradycji neapolitańskiej utożsamiana jest teraz z prawdziwą, dobrą kawą,
również dzięki Kimbo i rodzinie Rubino.