Mutti to produkty dla osób szukających najlepszych, prawdziwych włoskich pomidorów. Główna siedziba firmy mieści się w samym sercu Doliny Żywności w prowincji Parma. To kulinarna stolica Włoch, słynąca z szynek, serów, pszenicy i pomidorów. Mutti narodziła się w miasteczku Basilicanova położonym nieopodal Parmy. Od tego czasu minęło już 120 lat, a pomidory nadal są uprawiane na tych samych polach. Główną odmianą rosnącą w tym rejonie jest Rotondo di Parma. Historia każdego pomidora zaczyna się na włoskich polach. Każdy rodzaj gleby i odmiana pomidorów mają swoje unikalne cechy. Dlatego Mutti dobiera najlepsze warunki do uprawy poszczególnych odmian pomidorów i uprawia je też w innych częściach Włoch: Valli di Comacchio nieopodal regionu Emilia Romagna nad wybrzeżem Adriatyckim – odmiany Baby Roma i Datterino oraz Capitanata w prowincji Foggia w Apulii – odmiany cherry i Datterino, Valle del Sel na południu regionu Kampania – odmiana San Marzano.
Pasja Mutti do pomidorów opiera się na trzech wartościach: jakości, jawności i zaufaniu. Każdy etap drogi - od pola do kuchni, wpływa na smak pomidorów. Dlatego Mutti dba o najwyższą jakość i standardy działań zarówno w zakresie łańcucha dostaw i produkcji, czyli każdego etapu podróży pomidorów – od pól uprawnych aż po stół, jak i innowacji produktowych. Bardzo ważny jest też zrównoważony rozwój i dbałość o środowisko. Mutti zaczynała jako rodzinna firma i dlatego wierzy, że sukces jest mocno zakorzeniony w środowisku. Wartości i tożsamość firmy są bezpośrednio połączone z otaczającą przyrodą, a ochrona jej witalności i różnorodności jest obowiązkiem.