Coelsanus rozpoczął działalność produkcyjną 8 września 1955 roku od sprzedaży warzyw w puszkach.
W 1958 r. pojawiła się pierwsza ważna przemiana - do produkcji wprowadzono szklane słoiki. Od 1990 r. nastąpiły lata dla nowej ekspansji produkcji i wprowadzenia na rynek innowacyjnej linii warzyw z grilla, która do dziś wyróżnia Coelsanus. Jest to też okres, w którym rozpoczęła się pierwsza działalność eksportowa. W 2005 r. wprowadzono na rynek karczochy i linię warzyw w occie jabłkowym, a w 2015 r. wybudowano zakład produkcyjny do produkcji pesto i sosów.
Łacińska nazwa Coelsanus pochodzi od herbu gminy, w której działa firma - Sossano w prowincji Vicenza, gdzie dzięki szczególnej cyrkulacji powietrza, niebo zawsze jest wolne od mgieł doliny Padu, tworząc mikroklimat, który ma umiejętność wzbogacania smaku produktów ziemi.