Pastificio Di Bari Tarall’Oro narodziło się w 1982 roku w przyjemnej okolicy w południowo-wschodniej części Bari, a dokładnie w Turi. Początkowo produkowali tylko taralli czyli małe włoskie kruche obwarzanki. Po kilku latach rozpoczęli nową linię, obejmującą produkcję makaronów rzemieślniczych, która od razu zdobyła uznanie na rynku. Produkcja odbywa się z wykorzystaniem semoliny ekstra kalibrowanej, pozyskiwanej do ekstrakcji najlepszej pszenicy durum. Początkowo proces produkcyjny odbywał się przy użyciu rzemieślniczych maszyn, które pozwalały na produkcję makaronów tylko w formach orecchiette, cavatelli, fusilli, strascinate i capunti. Jednak w kolejnych latach dzięki ciągle rosnącemu zainteresowaniu klientów, zainstalowano nowe linie produkcyjne oraz nowy park maszynowy wyposażony w matryce z brązu, które pozwoliły na produkcję kolejnych form - między innymi kółek czy strozzapreti.
Chociaż przez lata wprowadzano nowe technologie, produkcja pozostaje wierna tradycjom, aby zachować smaki z przeszłości.