Tradycja Sasso
Po zbiorach i tłoczeniu, zanim oliwa luzem stanie się Sasso, musi przejść szereg kontroli gwarantujących jej jakość. Jeszcze przed dotarciem do fabryki w celu wyprodukowania produktu końcowego olej poddawany jest wstępnej analizie. Front, na którym Sasso przechodzi rygorystyczny proces kontroli i degustacji powierzony wyłącznie swoim ekspertom.
Firma zawsze miała wyjątkowych degustatorów, przede wszystkim samego założyciela: Agostino Novaro. Syn Angiolino Novaro w pełni odziedziczył ten ojcowski dar i stał się nie tylko sławnym poetą, ale także jednym z najsłynniejszych degustatorów w regionie Morza Śródziemnego.
Dbałość o surowiec jest niezbędna, aby zapewnić stałe dostawy tej samej jakości i zawsze zagwarantować doskonałe właściwości produktu końcowego. Pierwszym krokiem jest weryfikacja zgodności poszczególnych odmian oliwek i oliwy ze Standardami Jakości Sasso bezpośrednio w młynie, gdzie następuje pierwszy wybór.
Właściwości organoleptyczne oliwy zostaną następnie sprawdzone przez specjalistyczne laboratorium po przybyciu do zakładu, w trakcie pakowania i po jego zakończeniu. Dla Sasso jakość oznacza ciągłe i uważne monitorowanie, aby zapewnić konsumentom produkt wysokiej jakości z każdego punktu widzenia.