Historia Dante zaczyna się w 1849 roku, gdy Andrea Costa - protoplasta genueńskiej rodziny rozpoczął sprzedaż oliwy z oliwek i tekstyliów od Sardynii po Ligurię, a następnie wyspecjalizował się w zakupie surowej oliwy z oliwek w krajach śródziemnomorskich. Giacomo Costa, syn Andrei, miał bardzo ambitną wizję, aby wprowadzić kawałek Włoch do kuchni na całym świecie. W ten sposób w 1910 roku założył firmę handlową „Giacomo Costa fu Andrea”.
Już w 1898 roku pierwsze butelki oleju zostały wysłane do Ameryki Północnej, Argentyny, a nawet Australii pod marką Dante. Podczas różnych podróży w celu konsolidacji sieci sprzedaży rodzina Costa zdaje sobie sprawę, jak ważne jest skojarzenie produktu z bezpośrednim odniesieniem do Włoch. Z tego powodu dla ich oliwy wybrano imię Najwyższego Poety, symbol włoskiego ducha i poezji.
Zwycięska misja sprawiła, że już od ponad wieku oliwy Dante trafiają na stoły milionów konsumentów.