Pochodzenie ciast Bauli i tajemnica ich jakości sięga historii bardzo młodego Ruggero Bauli, który rozpoczął naukę zawodu w małej cukierni w Weronie, gdzie poznał tajniki sztuki cukierniczej, którą następnie doskonalił w swoim pierwszym laboratorium, otwartym w 1922 roku.
W 1927 r., przyciągnięty pomysłem eksportu sztuki cukierniczej i poszukiwania nowych możliwości za granicą, Ruggero spędził dziesięć latach w Argentynie, a jego powrót do Werony uczczono otwarciem cukierni, która wkrótce stała się najpopularniejszą w mieście. Ruggero nie zadowolił się tym i szukając nowych możliwości rozpoczął produkcję tego, co na zawsze pozostanie w sercach włoskich rodzin: Pandoro Bauli.
Odwaga i pasja Ruggero były przez lata dziedziczone przez jego synów, którzy postanowili przejąć spuściznę swojego ojca, łącząc wizję przedsiębiorczości, szacunek dla tradycji i innowacyjność. Dzięki nim Bauli szybko dotarła na szczyt włoskiego rynku, a w latach 90-tych wprowadziła na rynek produkt, który szybko zajął szczególne miejsce we włoskim śniadaniu: croissant.
Historia Ruggero, podobnie jak historia Bauli, jest historią złożoną z zaangażowania, pracy i dbałości o jakość. Kierując się tymi wartościami dzisiaj Bauli nie wyrzeka się innowacji i badań, pozostając wierna wartościom swojej rodzinnej historii i włoskiej tradycji, aby dawać słodkie przysmaki każdego dnia.