Francesco Cirio urodził się w Nizza Monferrato (Asti). Jego ojciec był skromnym handlarzem zbożem i kontakt z tym środowiskiem głęboko naznaczył małego Francesco, który zadziwiony swoimi umiejętnościami i pomysłowością, w wieku 14 lat był już bardzo aktywny na rynku owoców i warzyw w Porta Palazzo w Turynie. Intuicja skłoniła młodego Cirio do rozpoczęcia handlu owocami i warzywami w miastach zaalpejskich i brytyjskich. W ciągu kilku miesięcy stał się najważniejszym eksporterem rolnym Piemontu. W wieku 20 lat stworzył pierwszą fabrykę Cirio w Turynie i rozszerzył pole na różne inne produkty spożywcze. Po zjednoczeniu Włoch otworzył kilka fabryk, również na południu i osobiście zobowiązał się do produktywnej odbudowy rozległych opuszczonych obszarów rolniczych, przekształcając je w uprawę produktów, które będą używane zarówno na rynek świeżych produktów, jak i do jego fabryk.
Od połowy lat dwudziestych XX wieku, dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi reklamowych i promocyjnych, firma Cirio wkroczyła w życie wszystkich Włochów, a konsumpcja jej produktów bardzo się rozpowszechniła, zyskując miano jednej z najbardziej znanych marek włoskiej żywności. który zidentyfikował dużą ilość różnorodnych produktów.