Bezpłatna dostawa od 250 zł 

Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Koszyk pusty
Strona główna » Costa d'Oro

Costa d'Oro

Costa d'Oro

Historia Costa d’Oro zaczęła się w 1968 roku od spotkania dwóch rodzin umbryjskich ożywionych tą samą ambicją. Wybrzeża Umbrii to terytorium o bardzo bogatych glebach, na którym współistnieją różne podstrefy i klimaty oraz gaje oliwne, z których pochodzą jedne z najlepszych oliw we Włoszech.

Panel doświadczonych degustatorów Costa d'Oro, oprócz udziału w wyborze najlepszych partii oliwek, wyraża całą swoją sztukę w najdelikatniejszej fazie procesu: doborze składu mieszanek, które trafiają na stoły konsumentów. Z wielką kompetencją i wrażliwością wybierają i łączą różne nuty aromatyczne, tworząc mieszanki o idealnej harmonii i stałości.

Flagowym produktem Costa d'Oro są oliwy niefiltrowane, które są archetypem oliwy. Oliwa z oliwek wyciągana na zimno i butelkowana bez dalszych etapów filtracji, zachowuje bogactwo, pełnię zapachu i żywą intensywność nienaruszonego produktu, który wzmacnia smak natury i na nowo odkrywa tradycję. Taka oliwa jest nie tylko bardziej treściwa, ale także bogatsza, niefiltrowana oliwa ma lepszy profil odżywczy, z większą ilością polifenoli, naturalnych przeciwutleniaczy.

Autentyczność produktu, szczerość jego smaku odzwierciedlają filozofię produkcji Costa d'Oro i zbierają szczególne uznanie na rynku.

Costa d'Oro jest ekspertem całego procesu, który składa się z 3 etapów:

1. Natychmiastowe zgniatanie - aby uzyskać wysokiej jakości oliwę, podstawowe znaczenie ma wyekstrahowanie oliwy z wyselekcjonowanych oliwek jak najszybciej po ich przybyciu do młyna. Costa d'Oro preferuje prasowanie ciągłe, aby uzyskać bardziej jednolitą pastę i zminimalizować narażenie na działanie tlenu.

2. Delikatne mieszanie - w tej fazie pasta oliwna jest ciągle mieszana, aby ułatwić łączenie się kropelek oleju. Costa d'Oro wybiera obróbkę w niskich temperaturach, trwającą około 40 minut. Unikając temperatur wyższych niż 27°C i dłuższych czasów, zachowuje nienaruszony profil organoleptyczny i bogactwo polifenoli każdej ze swoich oliw.

3. Naturalna dekantacja - czyli odstawienie oliwy na kilka dni przed butelkowaniem. W tym okresie fragmenty surowca naturalnie osadzają się na dnie, gwarantując czystość produktu na powierzchni. Dekantacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze, aby zachować właściwości organoleptyczne i sensoryczne oliwy.


Szukaj
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje
Dostępność
Czas wysyłki
Costa d'Oro EXTRA włoska oliwa 750 ml

Costa d'Oro EXTRA włoska oliwa 750 ml

52,00 zł
Najniższa cena z 30 dni to 52,00 zł
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Costa d'Oro niefiltrowana oliwa IL BIOLOGICO 1L

69,90 zł
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
delivery