Pasja, poświęcenie i jakość to cechy wyróżniające produkcję oliw marki Filippo Berio, która swoją nazwę wzięła od jej twórcy. Ta wspaniała historia zaczyna się w połowie XIX wieku. W młodym wieku Filippo przeprowadził się z rodziną do Lukki w Toskanii, gdzie narodziła się jego pasja do oliwy z oliwek. Dzięki swojej dopracowanej i niezwykle dokładnej metodzie zbioru i tłoczenia, Filippo jest uznawany za jednego z najbardziej doświadczonych włoskich producentów oliwy z oliwek, osiągając wielki sukces w kraju.
Po 15 latach doświadczeń Filippo Berio zarejestrował własną markę, rozpoczynając eksport oliwy z oliwek do Ameryki Północnej i stając się ambasadorem autentycznego włoskiego smaku. Pod koniec XIX wieku Filippo Berio zdobył ważne międzynarodowe nagrody za jakość na Wystawie Powszechnej w Lyonie i Paryżu oraz na Targach Kolumbijskich w Chicago.
W 1894 roku Filippo zmarł w wieku 64 lat, a prowadzenie firmy przejęła jego córka Albertina. Po przerwie spowodowanej II wojną światową ponownie rozpoczęła się produkcja z zastosowaniem innowacyjnych technik uprawy oliwek. Sława marki Filippo Berio stale rośnie, odnosząc coraz większe sukcesy.
W 2004 roku produkcja została przeniesiona do Massarosy, niedaleko Lukki. Nowa fabryka jest wyposażona w nowoczesne systemy, które umożliwiają ścisłą kontrolę jakości.
W 2017 roku marka Filippo Berio świętowała 150-lecie swojej historii. Obecnie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Filippo Berio, eksportowana jest już do ponad 75 krajów, a jej doskonałość to nie tylko efekt końcowy, ale przede wszystkim podróż złożona z doświadczenia, metody i „know-how”, począwszy od doboru surowca oraz pełnego szacunku dla upraw i środowiska.