Gallo to jeden z najstarszych włoskich producentów ryżu, którego historia zaczyna się w Genui w 1856 roku, kiedy to pierwszy zakład produkcyjny zajmował się importowanym ryżem. W tym samym czasie w Argentynie otwarto kolejną fabrykę, aby zaspokoić potrzeby rynku południowoamerykańskiego.
Osiągnięty sukces i rosnące doświadczenie w branży sprawiły, że firma skupiła się na włoskich uprawach i w ten sposób genueński zakład przeniósł się w 1926 roku do Robbio Lomellina, serca Pavese, jednego z najbardziej znanych obszarów ryżowych.
Logo marki - kogut powstało w latach czterdziestych XX wieku, ponieważ w Argentynie analfabetyzm był nadal szeroko rozpowszechniony i różne odmiany ryżu były rozpoznawane na podstawie zdjęć zwierząt. Żyrafa, tygrys, orzeł, słoń i kogut wyróżniały się na workach z ryżem. W krótkim czasie kogut, który zidentyfikował najlepszą odmianę, stał się symbolem samej firmy i synonimem doskonałości jej produktów. Firma wprowadziła opakowanie kartonowe do sprzedaży detalicznej.
Misją Riso Gallo już od 6 pokoleń jest uszczęśliwianie ludzi pysznym smakiem ryżu i rozpowszechnianie kultury ryżu i risotto na całym świecie poprzez ciągłe innowacje, które dostosowują ją do potrzeb współczesnego konsumenta, tworząc wysokiej jakości, oryginalne, smaczne oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu produkty z najcenniejszych odmian ryżu.
Gallo Carnaroli - ryż carnaroli uważany jest za króla włoskich ryżów i jeden z najlepszych na świecie. Jest to idealna odmiana do przygotowania risotto, typowo włoskiej potrawy. Ma duże ziarno, które doskonale trzyma się podczas gotowania, dzięki czemu serce ziarna pozostaje al dente w środku i uwalnia skrobię, dzięki czemu risotto jest kremowe i zawsze doskonałe.
Czas gotowania 15-17 minut
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.