Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Koszt wysyłki: od 9,99 zł
Kod producenta: 8001250120410
Stan magazynowy:
Kod EAN: 8001250120410
EAN (GTIN): 8001250120410
Produkt nie zawiera: jajek
Cechy dodatkowe: wegetariańskie
Waga: 500 g
Rodzaj: rurki
Nazwa handlowa: Penne Rigate
Marka: De Cecco
Kod producenta: 8001250120410
Historia De Cecco rozpoczęła się w 1886 roku, kiedy mistrz makaronu Filippo Giovanni De Cecco założył Pastificio De Cecco.Tę samą pasję do jakości, która wyróżnia De Cecco w produkcji unikalnego makaronu, można znaleźć w olejach De Cecco.
Wszystkie rodzą się ze starannego doboru surowców i wprowadzają na stół smak, uwagę i troskę, które zawsze były cechami charakterystycznymi De Cecco.
De Cecco cały czas przyświeca jeden cel - umiejętnie stworzyć niepowtarzalny makaron, kontynuując tradycję bez kompromisów. Postępy i udoskonalenia naznaczają historię marki, pozwalając każdego dnia dostarczać autentyczną przyjemność włoskiej kuchni na stoły na całym świecie.
Penne Rigate należą do rodziny makaronów o krótkim kroju, ukośnym i prążkowanym i są jednym z najbardziej znanych rodzajów makaronów, a także najbardziej uniwersalnym w kuchni.
W języku włoskim termin „Penne” odnosi się do gęsiego pióra, którym w przeszłości używano do pisania i które zostało przycięte po przekątnej, aby uzyskać naprawdę cienką końcówkę. Kształt uzyskany z tuby makaronowej może być gładki lub prążkowany, o różnej długości i ma typowy ukośny krój pióra.
Penne to jeden z nielicznych rodzajów makaronów, dla których istnieje dokładna data powstania. Rzeczywiście, w 1865 roku producent makaronu z San Martino d'Albaro (Genua), Giovanni Battista Capurro, złożył wniosek i uzyskał patent na maszynę do cięcia ukośnego. Patent był ważny, ponieważ oznaczał, że świeży makaron można było ciąć jak pióro, nie miażdżąc go i w różnych długościach od 3 do 5 centymetrów (mezze „half” penne lub penne). W dokumencie zachowanym w Archiwum Centralnym Państwa Rzymskiego czytamy: „ Dotychczas cięcie ukośne można było wykonać jedynie ręcznie za pomocą nożyczek, co nie tylko było powolne i czasochłonne, ale także skutkowało nieregularnym cięcie, które spłaszczyło makaron ”.
Penne Rigate doskonale nadają się do przygotowywania zapiekanych w piekarniku makaronów lub dań makaronowych podawanych z sosami mięsnymi z wieprzowiny lub wołowiny. Makaron ten jest równie dobry z sosami na bazie warzyw, jak i ogólnie, ze względu na swoją wszechstronność, do wszelkich przepisów z tradycji śródziemnomorskiej, takich jak klasyczna przyprawa z pomidorami, bazylią, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i odrobiną parmezanu. Klasyczne połączenie to sos Arrabbiata.
składniki:
Makaron z pszenicy DURUM, woda.
Kraj uprawy pszenicy: Włochy
Kraj frezowania: Włochy
Czas gotowania al dente 10 minut
najlepiej spożyć przed: 18.03.2025
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.