W Weronie, mieście doskonałego jedzenia i dobrego wina, w 1958 roku pełen natchnienia lokalny przedsiębiorca o nazwisku Renzo Compri założył małą firmę, w całości zarządzaną przez rodzinę o dawnych tradycjach, która sprzedawała swoje produkty w mieście i okolicach pod marką COMPRI RENZO .
Już od samego początku firma wykazywała się wyjątkowym geniuszem, skupiając się na gustach i trendach najbardziej wymagających podniebień, a jej wielki sukces doprowadził do konieczności unowocześnienia całego systemu produkcyjnego i dostosowania go do najwyższego poziomu technologicznego.
W 1975 r. pan Compri Renzo postanowił zainwestować wszystkie swoje zasoby w budowę nowego zakładu. Od tego momentu postanowił markować swoje produkty znakiem towarowym „CITRES COMPRI” i przekształcić swój jednoosobowy biznes w korporację.Dzięki wprowadzeniu innowacyjnych systemów produkcyjnych Citres stał się wysoce konkurencyjny i mógł w końcu rozszerzyć swoje horyzonty i zarządzać znacznie większą, bardziej zorganizowaną siecią dystrybucji. Wysoki standard jakości, który osiągnął, pozwolił Citres na stały wzrost, w harmonii z wymaganiami stale ewoluującego rynku, zyskując również silną pozycję za granicą .