Historia „Pasji Śródziemnomorskiej” rozpoczęła się w 1890 roku, w którym założyciel Francesco Divella zbudował pierwszy młyn do produkcji mąki w Rutigliano, w małym rolniczym miasteczku w prowincji Bari. Od tego czasu Divella jest producentem makaronu semoliny z pszenicy durum. Dzień po dniu, codzienne zaangażowanie wielu osób opłaciło się, przekształcając firmę, już w czwartym pokoleniu, w solidną rzeczywistość, która na co dzień stawia czoła wyzwaniom rynku włoskiego i zagranicznego.
Misję firmy można podsumować w kilku punktach:
- kontrola jakości, staranny dobór surowców i nowoczesne technologie;
- dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów;
- poszanowanie środowiska i odpowiedzialność społeczna.
Zwiększenie przyjemności płynącej z dobrego jedzenia oznacza oferowanie wysokiej jakości żywności, która dobrze pasuje do zbilansowanych ram żywieniowych.
Obok historycznego makaronu produkowanego w zakładach Rutigliano i docenianego na całym świecie, istnieje słodka rzeczywistość, która od ponad trzydziestu lat zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. Droga fabryki ciastek rozpoczęła się w 1990 roku od produkcji ciastek Ottimini i codziennie ożywia śniadania tysięcy Włochów.
Najlepsze rzeczy są zawsze najprostsze. To jest sekret odnoszącej sukcesy firmy.