Marka Balocco to historia rodziny, która od trzech pokoleń z niezmienną pasją osładza życie milionów konsumentów na całym świecie. Historię tą zapoczątkował Francesco Antonio Balocco, syn genialnego kupca, właściciela Cukierni przy głównej ulicy miasteczka Narzole w północnych Włoszech. W wieku 11 lat Francesco Antonio rozpoczął praktykę jako cukiernik, co doprowadziło go do pracy w kilku historycznych cukierniach piemonckich, jednymi z najsłynniejszych na początku wieku: w Bra w cukierni Converso, w Turynie w cukierni Giordano i cukierni Fréjus oraz zabytkowej Confetteria De Coster. W 1923 Francesco Antonio wraz ze swoim bratem Alfredo otworzył cukiernię przy via Marconi w Fossano, a później przejął cukiernię na Piazza Castello w Fossano, gdzie dobrze wykorzystał swoje wieloletnie praktyki, zdobywając coraz większą liczbę klientów. W styczniu 1930 urodził się syn Francesco - Aldo. W 1933 Francesco Antonio otworzył swoją drugą cukiernię: w nowej restauracji na końcu centralnej ulicy Via Roma, gdzie królował urok stylu i nowoczesności. Podczas II wojny światowej obie cukiernie zostały zniszczone, a Francesco Antonio i Aldo zmuszeni do ewakuacji do Langhe. Po wojnie odbudowali jednak zarówno laboratorium, jak i dwa sklepy, które wkrótce ponownie otwarto. Działalność była tak intensywna, że zczęli produkować suche wypieki, które można było sprzedawać na wynos. W 1949 zdecydowali się na rozszerzenie działalności poprzez przeniesienie produkcji do fabryki o powierzchni 5000 metrów kwadratowych. Po wojnie, w latach pięćdziesiątych zainstalowano pierwsze piece do produkcji panettone, przeprowadzono pierwsze próby naturalnego zakwaszania i glazurowania panettone orzechami laskowymi, ziarnami cukru i prażonymi migdałami: tak narodził się Almond Balocco, który od razu stał się wielkim sukcesem. Na początku lat sześćdziesiątych rozpoczęto budowę sieci sprzedaży, a w 1964 r. zakupiono grunt o powierzchni 70 000 metrów kwadratowych w rejonie Santa Lucia w Fossano, gdzie rozpoczęła się budowa nowej fabryki, do której produkcja została przeniesiona w 1969 r., gdzie firma nadal ma swoją siedzibę, łącząc olbrzymie doświadczenie w cukiernictwie i tradycję z nowoczesnością i oferując konsumentom pyszne słodkości najwyższej jakości.
Pandoro nadziewane pysznym kremem pistacjowym i orzechowym, oblane ciemną czekoladą i karmelizowanymi ziarnami pistacji.
Balocco do swoich wypieków używa jaj tylko od kur z wolnego wybiegu i składników niemodyfikowanych genetycznie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Klient: Ty...al, data zakupu 05-11-2024 12:03
Klient: Sy...ek, data zakupu 31-10-2024 13:08
Klient: Ka...9], data zakupu 23-12-2022 10:41
Klient: DI...5], data zakupu 20-12-2022 20:31
Klient: le...5], data zakupu 19-12-2022 23:31
Klient: Do...om, data zakupu 18-12-2022 12:11
Klient: Re...7], data zakupu 17-12-2022 15:41
Klient: Ża...4], data zakupu 16-12-2022 21:41
Klient: Ew...3], data zakupu 15-12-2022 19:21
Klient: Be...9], data zakupu 15-12-2022 16:21
Klient: Ta...ki, data zakupu 15-12-2022 10:41
Klient: Ol...6], data zakupu 14-12-2022 23:21
Klient: Ju...8], data zakupu 14-12-2022 10:41
Klient: Ju...8], data zakupu 14-12-2022 10:31
Klient: Jo...1], data zakupu 13-12-2022 15:31
Klient: Ka...3], data zakupu 13-12-2022 14:11
Klient: Jo...4], data zakupu 13-12-2022 14:03
Klient: Ag...9], data zakupu 13-12-2022 12:51
Klient: Ka...l], data zakupu 11-12-2022 11:01
Klient: Mi...4], data zakupu 11-12-2022 01:20
Klient: Be...z], data zakupu 10-12-2022 03:00
Klient: Gi...0], data zakupu 07-12-2022 19:31