Historia De Cecco rozpoczęła się w 1886 roku, kiedy mistrz makaronu Filippo Giovanni De Cecco założył Pastificio De Cecco.Tę samą pasję do jakości, która wyróżnia De Cecco w produkcji unikalnego makaronu, można znaleźć w olejach De Cecco.
Wszystkie rodzą się ze starannego doboru surowców i wprowadzają na stół smak, uwagę i troskę, które zawsze były cechami charakterystycznymi De Cecco.
De Cecco cały czas przyświeca jeden cel - umiejętnie stworzyć niepowtarzalny makaron, kontynuując tradycję bez kompromisów. Postępy i udoskonalenia naznaczają historię marki, pozwalając każdego dnia dostarczać autentyczną przyjemność włoskiej kuchni na stoły na całym świecie.
Penne Rigate należy do rodziny makaronów krótkich, skośnie krojonych i z fakturą wyżłobionych pasków. Jest to jeden z najbardziej znanych kształtów makaronów, a zatem również najbardziej uniwersalnych w kuchni.
Słowo Penne odnosi się w języku włoskim do gęsiego pióra używanego w czasach starożytnych do pisania, które było cięte ukośnie w celu uzyskania końcówki z cienką kreską. Penne to jeden z niewielu kształtów makaronu z określoną datą urodzenia: w 1865 r. wytwórca makaronu z San Martino d'Albaro (Genua), Giovanni Battista Capurro, uzyskał patent na maszynę do cięcia ukośnego. Patent był ważny, ponieważ umożliwiał krojenie świeżego makaronu na kształt długopisu bez zgniatania go, w zmiennym formacie od 3 do 5 centymetrów (pół penne lub penne). Według dokumentu zachowanego w Centralnym Archiwum Państwowym w Rzymie: „Do tej pory nie można było uzyskać cięcia ukośnego poza nożycami ręcznymi, metoda ta, oprócz tego, że była zbyt powolna i kosztowna, miała również wadę wytwarzania: nieregularne cięcie i rozdrabnianie past”.
Penne Rigate doskonale nadają się do przygotowania makaronów zapiekanych lub do makaronów suchych doprawionych sosami wieprzowymi lub wołowymi. Doskonale nadaje się również do dressingów na bazie warzyw i ogólnie, ze względu na ich wszechstronność, do wszystkich tradycyjnych przepisów śródziemnomorskich, takich jak klasyczny dressing z pomidorem, bazylią, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posypką parmezanu. Klasyczne połączenie to penne rigate z sosem Arrabbiata.
składniki:
Makaron z pszenicy DURUM, woda.
Kraj uprawy pszenicy: Włochy
Kraj frezowania: Włochy
Czas gotowania al dente 10 minut
najlepiej spożyć przed: 27.01.2025
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.