Historia firmy zaczęła się już w 1900 roku od cukierni przy via Galata w Genui, gdzie Pietro Marchese zadziwiał swoich klientów, przygotowując wafle, odkryte podczas zagranicznych podróży. Cukiernia zaczęła odnosić coraz większe sukcesy, do tego stopnia, że stała się jedną z pierwszych włoskich przemysłowych produkcji pieczywa. W 1922 roku, zgodnie z trendem epoki akronimów, mała firma przyjęła nazwę S.A.I.W.A. (Firma Limited Company Wafer and Related Industry).
Od samego początku Saiwa wyróżniała się dbałością o każdy aspekt swoich produktów, tworząc serię eleganckich blaszanych pudełek do dystrybucji herbatników. Po wojnie, dzięki zakupowi nowego parku maszynowego, stała się jedną z pierwszych włoskich firm sprzedających ciastka pakowane.
I tak w latach ożywienia gospodarczego, w 1956 roku, narodziła się Oro Saiwa, jedna z pierwszych marek, która wprowadziła wysokiej jakości ciastka na półki nowoczesnych supermarketów.
Dzięki swojej prostocie, niepowtarzalnemu aromatowi, podkreślonemu słynnemu sloganowi „Bardzo pachnące, bo pakowane na gorąco”, ale też wielkiemu sercu, w krótkim czasie Oro Saiwa stało się jednym z najbardziej lubianych przez Włochów ciastek.
Obecnie Oro Saiwa jest nadal produkowane w historycznej fabryce w Capriata d'Orba.
Oro Saiwa to prawdziwa ikona włoskiego śniadania ze względu na swój niepowtarzalny kształt i kampanie komunikacyjne, które towarzyszą Włochom od ponad 60 lat.