Historia Melegatti rozpoczyna się 14 października 1894, kiedy Domenico Melegatti otrzymał Certyfikat Własności Przemysłowej od Ministerstwa Rolnictwa, Przemysłu i Handlu Królestwa Włoch za wynalezienie nazwy, kształtu i receptury Pandoro.
Budynek, w którym znajdowała się cukiernia Domenico Melegattiego, został odnowiony w latach dwudziestych XX wieku przez Virgilio Turco i przekształcony w „Casa del Pandoro”. W lewym górnym rogu znajduje się mały obelisk z tufu w kształcie Pandoro.
W 1953 r. w ofercie Melegatti pojawia się nowy produkt: colomba, dzięki czemu Melegatti nie jest już firmą jednoproduktową.
W 1956 r. firma kupiła dwa samochody dostawcze Alfa Romeo, ozdobiła je marką Melegatti i rozpoczęła sprzedaż swoich pandoro i colomba w rejonach Werony, Mantovano i Bresciano, docierając aż do Vicenzy i Trentino.
W 1959 r. narodził się charakterystyczny pakiet pandoro. Opatentowany jest niebieski pojemnik utworzony z dwóch elementów w kształcie piramidy o przekroju kwadratu, mającego w górnej części sześciokąt i pełniący funkcję uchwytu w kolorze niebieskim z pionowymi paskami w kolorze złotym.
W 1961 nadszedł czas na nowy ruch: Melegatti przeniósł się do większej lokalizacji, gdzie zainstalowano nowe piece, miksery i taśmy transformatorowe. Pandoro zostało uprzemysłowione z poszanowaniem tradycji.
W 1968 sieć przedstawicieli znacznie się rozszerzyła i obejmuje obecnie całe Włochy. Pandoro zaczęło pojawiać się również w sklepach.
W latach 70-tych Melegatti dołączył do wciąż nielicznego grona firm, które reklamowały się na skalę ogólnopolską. W 1974 Melegatti rozpoczął swoją pierwszą ogólnokrajową kampanię w gazetach. Rok 1976 to kolejny ważny etap: pandoro Melegatti pojawia się w telewizji.
W 1983 r. nadszedł czas na kolejny skok jakościowy - siedziba główna została przeniesiona i nowy zakład produkcyjny został otwarty w San Giovanni Lupatoto (Werona).
W latach 90-tych firma kontynuowała poszerzanie asortymentu, coraz bardziej umacniając swoją pozycję lidera na rynku słodyczy we Włoszech. Dziś Melegatti to siła, której wyjątkowość tkwi w tym, że przez ponad sto lat była w stanie przekazać długą tradycję produkcji i wspólne dziedzictwo, które ma swoje korzenie w geniuszu Domenico Melegatti.
W ostatnich latach firma wkroczyła na głęboką ścieżkę ewolucji, rozszerzając swoją gamę produktów, aby uzupełnić tradycyjne słodycze Pandoro, Panettone i Colomba o linię ciast, herbatników i rogalików.
Opracowaniu nowej generacji produktów towarzyszyło odnowienie linii produkcyjnych. W 2020 roku zobowiązanie Melegatti do zagwarantowania najwyższych standardów bezpieczeństwa i kontroli w swoich produktach zostało nagrodzone 3 ważnymi międzynarodowymi certyfikatami.