Loacker to nie tylko marka, to rodzinna historia. Dobre rzeczy ją poruszają, dobre rzeczy ją inspirują i łączą.
Wszystko zaczęło się wiele lat temu, kiedy w 1925 roku Alfons Loacker zrealizował swoje marzenie kupując cukiernię w Bolzano, w której pracował od dzieciństwa i stworzył „wafelek Bolzano”, chociaż nie wyobrażał sobie, że przejdzie do historii: tak zachęcający jak świeże wypieki, miał tę zaletę, że był bardziej praktyczny i łatwiejszy do przechowywania.
Sztuka cukiernicza Alfonsa i surowce, które osobiście wybierał, natychmiast podbiły serca klientów, a firma zaczyna się rozwijać. W 1940 r. pojawiły się pierwsze pakowane wafle Loacker.
W 1974 produkcja została przeniesiona do Renon, w Auna di Sotto, tysiąc metrów nad poziomem morza. Pomimo ostrych zakrętów, które komplikują podróż, naprawdę dobre rzeczy dzieją się tylko tam, gdzie powietrze jest czyste, woda jest krystalicznie czysta, a widok na górę Sciliar podnosi na duchu. Wkrótce potem dobroć Loacker i jej doskonałe właściwości sensoryczne wyszły poza granice, najpierw Południowego Tyrolu, a potem Włoch.