LIGUORI jest synonimem najwyższej jakości, makarony te są produkowane w 100% we Włoszech, metodą udoskonalaną przez 200 lat. Fabryka makaronów Liguori należy do najstarszych we Włoszech, jej początki sięgają 1795 roku. Do produkcji używana jest najlepszej jakości pszenica durum z południowych Włoch i nieskazitelnej jakości woda źródlana z Parku Regionalnego Monti Lattari, dzięki której cennym właściwościom chemiczno-fizycznym, makarony Liguori wyróżnia wyjątkowy smak.
Umiejętność powolnego suszenia makaronu w niskich temperaturach to starożytne dziedzictwo, które jest wyróżniającą wartością metody produkcji Liguori zachowywaną przez lata. Zapewnia ona, że makaron zachowuje właściwości odżywcze takie jak witaminy i niezbędne aminokwasy oraz smak i aromat ziaren.
Dodatkowo makarony Liguori pakowane są w opakowania, które szanuje środowisko gdyż poszanowanie natury jest dla firmy priorytetem i dlatego dąży do ekorozwoju poprzez redukcję emisji CO2. Przechowywanie makaronu w opakowaniu papierowym nadającym się do recyklingu to konkretne działanie potwierdzające to zaangażowanie w działania ochrony przyrody i środowiska.
Makarony Liguori posiadają CERTYFIKAT I.G.P., który jest chronionym oznaczeniem geograficznym uznawanym przez Wspólnotę Europejską. Jego głównym celem jest ochrona konsumenta przed podrabianiem i nadużyciami poprzez poświadczanie jakości produktu i powiązania z terytorium. W 2013 roku Komisja Europejska przyznała Pasta di Gragnano nagrodę I.G.P. co czyni go pierwszym i jedynym w sektorze makaronu z semoliny z pszenicy durum, który otrzymał to wyróżnienie. Produkcja w rejonie Gragnano, wyjątkowa ze względu na warunki klimatyczne i metoda przetwarzania inspirowana starożytną tradycją, gwarantuje produkt najwyższej jakości.