W 1968 roku Franco Berti i Franca Caravelli wpadli na genialny pomysł umieszczenia w słoiku tradycyjnej bolońskiej receptury soli z aromatycznymi ziołami, znanej jako solanka i szeroko stosowanej w kuchni włoskiej. Mieszając świeże aromatyczne zioła i sól morską, próbowali różnych proporcji, aby znaleźć odpowiednio aromatyczną mieszankę. Tak narodziła się receptura Salamoia Bolognese®, a wraz z nią firma CABER, od pierwszych liter nazwisk jej pomysłodawców. W tym czasie solanka była ręcznie pakowana w szklane słoiki i proponowana bolońskim sklepom spożywczym, gdzie od razu spotkała się z dużym sukcesem.
W 1982 roku firma przeniosła się do Villanova di Castenaso w Bolonii, aby sprostać wzrostowi produkcji. W ostatnich latach firma Caber stworzyła własną sieć sprzedaży, dedykowaną wyłącznej dystrybucji do sklepów tradycyjnych, również z linią „Caber Specialties” na którą składa się seria wysokiej jakości produktów takich jak oleje, pasty, sosy czy przetwory rybne.